Dansing som treningsform

Mange danseløver vil nok si at de danser fordi det er så utrolig gøy, men dans er i tillegg også en fantastisk treningsform med mange fordeler.

Klassisk ballet har inntatt treningsstudioene

Dans som trening har vært veldig populært i de siste årene, godt hjulpet av tv-programmer som “Skal vi danse” og “So you think you can dance”, og på treningsstudioene har blant annet har dansetimen Zumba vært en stor hit i mange år. I de siste årene har også klassisk ballett vunnet terreng som treningsform. I kjølvannet av filmen Black Swan oppnådde Mary Helen Bowers, som var ballettlærer for filmens hovedrolleinnhaver, Natalie Portmann, suksess med konseptet “Ballet Beautiful”, tren som en ballerina og oppnå ballerinakroppen. Trenden nådde etter hvert treningsstudioene i USA med sine ulike “barre” versjoner. Etter hvert har vi i Norge også fulgt etter, og flere sentre tilbyr nå ballettbaserte trengingstimer der treningen er sentrert rundt barren, eller ballettstangen om du vil. Ballet er likevel svært krevende både fysisk og teknisk, og man ønsker å trene ballett for å bli god til å danse og med fokus på teknikk, bør man gå på en danseskole. Derimot fins det mange andre morsomme og mindre teknisk krevende danseformer som også gir svært god treningseffekt. Både danseskoler og treningssentre har et variert tilbud i ulike vanskelighetsgrader og til ulike aldersgrupper, klassisk ballett, jazz, hip hop, funk, girly style, zumba eller just dance for å nevne noen, så har man lyst til å danse skal det godt gjøres ikke å finne et tilbud som passer. Dagens delingskultur på Internett gjør også at man kan finne alt fra nyttig tips om teknikk på ulike blogger til hele dansetimer på Youtube, og overraskende mye er profesjonelt laget og holder høy kvalitet.

Dans styrker kognisjonen

Å bruke dans som en treningsform gir svært mange positive fysiologiske effekter. Gjennom å danse trener får man en variert treningsøkt som involverer både balanse, bevegelighet, utholdenhet, styrke og holdning. I tillegg har ulike nevrologiske forskningsprosjekt om dans, blant annet ved Colombia Universitet, vist at dansing trigger hjernens belønningssenter, dansing bidrar til en bedre mental helse, dansing kan redusere depresjoner og angst, og det er en av få treningsformer som i styrker kognitive ferdigheter, det vil si hjernens evne til tenkning og intellektuelle prosesser. Forskere ved Albert Einstein Collage of Medicine fant ut gjennom en 21 år lang studie at regelmessig dansetrening reduserer risikoen for demens med hele 76%. Men for å kunne nytte seg av de gode effektene kreves det, som så mye annet, at det gjøres på en regelmessig basis og over tid.

Dansing er gøy, og dansing som treningsform bidrar til så mye mer enn god fysisk form. Dansing gjør deg også smartere, bidrar til bedre mental og fysisk helse, og kan samtidig bidra til en bedre alderdom.