Gode grunner til å danse

Hvorfor bør man danse? Dans er både sosialt og morsomt, og det er bra for både den fysiske og psykiske helsen. De aller, aller fleste kan lære seg å danse, og dans fins i så mange forskjellige former og dans er så tilgjengelig både gjennom treningssentre, danseskoler og til og med Internett, at alle teoretisk sett har mulighet til å finne sin “dansehylle”. Når en mestrer å bevege kroppen gjennom koreograferte trinn til musikk kan det gi stor lykkefølelse, det kan gi økt selvtillit og samtidig forbrenner du en solid porsjon kalorier uten at det i hele tatt føles som trening.

Bevegelighetstrening

I mange typer dans er det nødvendig med god bevegelighet, og derfor legges det i danseklasser ofte stor vekt på å trene opp bevegeligheten. Men er god bevegelighet viktig for andre enn profesjonelle ballerinaer? Etter hvert som man blir eldre reduseres gradvis bevegeligheten i muskler og ledd en god del. Dette skyldes blant annet at væskenivået i leddene synker av naturlige årsaker, og dette er det ikke mulig å gjøre noe med. Samtidig kjenner nok mange på at muskulaturen blir stivere og stivere med alderen; det er også en del av aldringsprosessen, men en viktig medvirkende årsak er at mange rett og slett ikke tøyer og bøyer nok. Mange går sikkert rundt med en følelse av å være for stiv og lite fleksibel til å kunne drive med bevegelighetstrening,, noen tror kanskje til og med at man er for gammel til å gjøre noe med det. Dette stemmer imidlertid ikke, og bakgrunnen til denne misforståelsen kan generelt sett være lite kunnskap om bevegelighetstrening, og at det har vært trening forbeholdt spesielt interesserte som turnere, ballerinaer og yogier. Det er mulig å bli mer fleksibel og smidig, uansett alder, men likt det meste her i livet krever det en liten porsjon innsats og regelmessig trening. Forskere har konkludert med dersom ønsket er å beholde den fleksibiliteten man for øyeblikket har, kreves det bevegelighetstrening 3 ganger i uka. Er målet å bli mykere og mer bevegelig, er det nødvendig å tøye hele 5 til 6 ganger i løpet av uka. Dessverre er det nok sannsynlig at det kan bli litt i overkant mye for de fleste. Likevel er fordelene med å trene bevegelighet svært mange; økt og bedre blodsirkulasjon, stive muskler blir «løst opp» og restitusjonen blir derfor bedre, leddbrusken blir stimulert, bindevevet i musklene blir lengre, en bedre kroppsholdning, redusert risiko for belastningsskader, bedre bevegelsesutslag i ledd, mulighet til å forbedre teknikk i mange andre øvelser, for å nevne noen. Det kan være verdt å merke seg at det ikke nødvendigvis kreves så mange minutter hver gang.

Alle kan ha nytte av å trene holdningen

Dans er også ypperlig trening for både holdning og balanse, for i dans er god balanse og en god holdning sentrale element. I dagens samfunn har mange en hverdag der de sitter mye stille og gjerne foran en pc-skjerm, og det er ikke uvanlig at både gammel og ung bruker timevis hver dag bøyd over en liten telefonskjerm eller nettbrett. En av baksidene med denne moderne livsstilen er problemer med både nakke, rygg, og spenningshodepine kan ofte være en følge av dette. Smerter i rygg er faktisk også en av de vanligste årsakene til sykefravær her til lands. I dans jobbes det aktivt med disse problemområdene, hele kroppen skal strekkes og kjernemuskulaturen må aktiveres hele tiden og i tillegg også ryggen og skuldrene. Mange blir gjerne mer oppmerksom på holdningen sin hverdagen fordi de danser regelmessig, og en positiv bieffekt av det er at man kan se både høyere og mer elegant ut. Dans utfordrer også kroppens koordinasjonsevne, og det er viktig fordi koordinasjonen har behov for nye utfordringer for å kunne utvikle seg. Balanse og koordinasjon er det som gjør at vi kan holde kroppen vår oppe og bevege oss slik vi ønsker. God balanse og koordinasjon virker både skadeforebyggende og kan forhindre at vi faller. Trening av holdning, balanse og koordinasjon gjennom dans kan være et godt supplement til andre typer idrett, blant annet har kombinertløper Mikko Kokslien og roer Olaf Tufte uttalt at de har hatt god nytte av å trene ballett før store mesterskap. Liker du info og odds kan du trene hjernen med å følge med riktig info online.

Du bør danse fordi det er gøy, men samtidig også fordi dans er en fantastisk allsidig treningsform som gir deg svært mange andre fordeler. Å danse kan bidra til å gi deg en kropp som fungerer bedre i hverdagen fordi du gjennom dans trener bevegelighet, balanse og koordinasjon. I et lengre perspektiv kan det faktisk bety en kropp som er bedre rustet til å takle alderdom.