Hiphopdans

Ulike dansestiler som fenger mange av dagens unge, går under kategorien hiphopdans. Begrepet hiphopdans omfatter blant annet popping, breakdancing og locking. Disse stilartene har sine opprinnelser i de afro- og latinamerikanske miljøer på 1970-tallet. Breakdance er inspirert av James Brown og måten han danset på da han på TV utførte “Get on the Good Foot”. Det ble i ettertid populært å etterligne Browns bevegelser, og folk begynte å gjøre det på fester, i stuer og andre steder.

Noe av det som gjør hiphopdansen kreativ, og som dessuten skiller den fra andre stilarter, er at mye av det handler om improvisering. Denne improviseringen kalles freestyling, og danserne utfører ofte såkalte “dancebattles”, som kan sies å være danseekvivalenten til rapbattles som hiphopsangere engasjerer seg i. Ofte er disse konkurransene uformelle, og heiende tilskuere former en sirkel som danserne befinner seg i midten av.

Disse sirklene, som kalles ciphers, utgjør sammen med battles og freestyling blant de viktigste komponentene i de ulike former for hiphopdans. Det var først 30 år etter hiphopdansens dannelse på 1970-tallet at de ulike stilartene for alvor begynte å bli kjent. Blant de meste berømte gruppene finner vi Electric Boogalos, The Lockers og Rock Steady Crew. Disse gruppene skal ha mye av æren for hiphopdansens spredning.

Hiphopdans – noe for barna?

Det er alltid anbefalt å lære barna å danse, uansett stilart. Dansing lærer barna å bevege seg til musikk, hvilket hjelper dem med koordinasjonen og trener opp rytmen deres. Ulike dansekurs tilbyr opplæring for de minste, med passende musikk og pedagogisk flinke instruktører. Dette inkluderer hiphopdans. Barn har altså godt av å lære seg å danse, og det legger grunnlag for fremtidige hobbyer. Hiphopdans egner seg spesielt til de som liker rytmisk musikk og er glad i å bevege seg mye.

Andre røtter

Det finnes de som hevder at hiphopdans, og da spesielt breakdance, egentlig er inspirert av kampsporten Capoeira, som omtales som en type selvforsvar som er forkledd som en dans. Capoeira er dog en flere hundre år gammel kampsport, og det er lite sannsynlig at det finnes noen direkte link mellom de to kunstformene, særlig med tanke på at det ikke fantes noen skoler i the Bronx på 70-tallet hvor man kunne lære Capoeira. Ei heller noen filmer som kunne inspirert unge.

Det finnes i tillegg store forskjeller mellom breakdance og Capoeira. I sistnevnte kan utøvers rygg aldri berøre bakken, mens i breakdance er man ganske mye på rygg.